Slimme Noord-Hollandse verkeerslichten communiceren met auto

Amsterdam – De zelfrijdende auto van Nissan die communiceert met de verkeerslichten van de provincie Noord-Holland is een van de innovatieve en slimme technieken (smart mobility) waarmee de provincie Noord-Holland werkt aan een betere doorstroming van het verkeer en de veiligheid op weg en water.

De verkeerslichten en verkeerscentrale van de provincie Noord-Holland behoren tot de modernste van Europa. Samen met de markt zet Noord-Holland de volgende stap op het gebied van intelligente transportsystemen. Deze innovatie werd gepresenteerd op de Intertraffic 2016 (de vakbeurs voor de verkeers- en transportindustrie) in de RAI Amsterdam door gedeputeerde Elisabeth Post en Maarten Sierhuis van Nissan.

Nissan en de provincie Noord-Holland doen onderzoek naar de zelfrijdende auto die tussen het overige verkeer rijdt en op de kruispunten communiceert met de verkeerslichten. De provincie Noord-Holland werkt sinds twee jaar samen met Nissan Californië, naast Tesla en Google één van de marktleiders op het gebied van elektrische auto’s en smart mobility. Nissan ziet een toekomst voor zelfrijdende auto’s die communiceren met intelligente verkeerslichten. De provincie Noord-Holland heeft die slimme verkeerslichten.

Kruispunten en slimme verkeerslichten

Om te kunnen anticiperen op het verkeer heeft een zelfrijdende auto een camera. Vlak voor een kruispunt krijgt de auto echter veel informatie te verwerken: ander wegverkeer, is het licht op rood of groen? Het verwerken van die informatie kost tijd.

Een goede doorstroming van het verkeer en een veilige oversteek op het kruispunt vraagt om meer dan alleen een camera. Hier is een intelligent verkeerslicht nodig dat op tijd – dus ruim voordat de auto zonder bestuurder het kruispunt nadert – aan de auto doorgeeft of het verkeerslicht op groen of rood gaat en hoe lang dit nog duurt. Daarmee heeft het meer tijd om te reageren op de verkeerssituatie op het kruispunt.

De provincie Noord-Holland werkt aan het tot stand brengen van dat seintje: data die voorspelt wat de toekomstige stand van het verkeerslicht zal zijn. Dit is een grote uitdaging omdat de verkeerslichten zich nu continu aanpassen aan de hoeveelheid verkeer dat richting het kruispunt komt.

Bron: Noord-Holland.nl

Reacties zijn gesloten.