Barger-Compascuum – De provincie Drenthe is doorgeslagen in het weghalen van lantaarnpalen in het buitengebied. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Nog meer lichtmasten verwijderen is volgens VVN onverantwoord.
De kritiek komt van de afdeling Emmen van Veilig Verkeer Nederland. “Rond veel dorpen is het de afgelopen jaren in rap tempo een stuk donkerder geworden, vaak na weinig overleg met de inwoners. Het weghalen van de lichtmasten doet de verkeersveiligheid geen goed”, zegt voorzitter Fokke Sanders.
Gitzwart
Sanders nam een kijkje in Barger-Compascuum. Daar zijn langs de N379 de voorbije jaren 39 lantaarnpalen weggehaald. Bewoners vinden het daar te donker, zoals Koop Strijker. “Het is buiten ons dorp gewoon gitzwart en dat vinden wij verschrikkelijk.”
Vervangende verlichting
Plaatselijk Belang heeft de provincie een brief gestuurd, waarin gevraagd wordt om vervangende verlichting. De fractie van de SP heeft de kwestie op de agenda gezet, het komt woensdagmiddag aan de orde tijdens de commissievergadering in het provinciehuis. Tot die tijd wil gedeputeerde Henk Brink niet op de kwestie reageren.
Nieuw-Schoonebeek
Inmiddels zijn in Drenthe zo’n duizend lantaarnpalen weggehaald door de provincie, nadat Provinciale Staten daar in 2007 toe besloten. Veilig Verkeer Nederland vindt het nu wel genoeg. “In Nieuw-Schoonebeek staan ze nog, maar ook daar zouden ze weg moeten. We roepen de provincie op om dat niet te doen.”
In 2007 besloot de provincie dat 30 procent van de verlichting verwijderd moest worden, want het moest donkerder worden in Drenthe en het zou energie besparen. Gedeputeerde Brink laat weten dat destijds is onderzocht dat die 30 procent een verantwoord aantal is. Hij zegt ook dat hij geen signalen heeft gekregen dat er meer ongelukken zijn gebeurd in Drenthe nu er minder verlichting is.
“Ik ga geen jojobeleid voeren”, aldus Brink. En dat betekent dat op de plekken waar lantaarnpalen verdwenen zijn, geen nieuwe verlichting komt. Maar er is goed nieuws voor Nieuw-Schoonebeek. Het leek erop dat de verlichting langs de provinciale weg ook daar zou verdwijnen, maar Brink laat weten dat hij daar gaat experimenteren met andere, zuinigere verlichting. Daar blijft de weg dus voorlopig verlicht.
Kritiek
Verschillende statenfracties hebben kritiek geuit op het huidige beleid. Ze willen dat als er lantaarnpalen worden weggehaald, er iets anders voor wordt teruggeplaatst. Een aantal fracties wijst op bijvoorbeeld LED-technologie of het gebruik van sensoren in de weg, als energiezuinige alternatieven voor lantaarnpalen.
Bron: RTV Drenthe