Openbare verlichting Pijnacker-Nootdorp gaat over op LED

De gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp heeft op 21 november 2013 het beleids- en beheerplan openbare verlichting 2014 – 2018 vastgesteld.

Verlichting openbare ruimte
Openbare verlichting speelt een belangrijke rol bij het inrichten van de openbare ruimte en bij de sociale veiligheid. De woon- en leefsfeer wordt in belangrijke mate beïnvloed door de gekozen lichtkleur en door de mate waarin de omgeving ‘mee verlicht’ wordt.

Vervanging
Masten worden gemiddeld eens in de 40 jaar vervangen, en armaturen hebben een levensduur van 20 jaar. In onze gemeente hebben we in totaal zo’n 9000 armaturen en masten. Het beleids- en beheerplan gaat na voor de komende periode hoeveel masten, c.q. armaturen toe zijn aan vervanging en zet dat in een schema. Nieuw gebouwde wijken zijn uiteraard voorlopig nog niet aan de beurt. In dit plan zijn onder meer Vrouwtjeslant en Pijnacker-Noord geprogrammeerd. Dit vindt plaats in combinatie met andere inrichtingswerkzaamheden, zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden.

Energieneutrale gemeente
Bij openbare verlichting wordt veel energie gebruikt, en de gemeente wil op termijn een energieneutrale gemeente worden. Hoe speelt het beleid met betrekking tot openbare verlichting hier op in? Vanaf 2011 worden er in de gemeente geen hogedruk kwiklampen meer toegepast. Alle oude kwik lampen zijn vervangen door milieuvriendelijke alternatieven.

Overstap naar LED
De volgende fase is de overstap naar LED verlichting. Toepassing van LED levert een forse energiebesparing en CO2 reductie op. Dit kan oplopen tot wel 50 á 60%. Omdat LED lampen niet om de paar jaar verwisseld hoeven te worden levert het ook een onderhoudsbesparing op. De financiële voordelen zijn echter pas op lange termijn zichtbaar. Bij de investering in armaturen, die geschikt zijn voor LED, zijn de aanlegkosten hoger dan bij conventionele verlichting.
Toch kiest de gemeente Pijnacker-Nootdorp er voor om de komende 4 jaar fors in te zetten op LED verlichting. Binnen het bestaande budget bleek het mogelijk om de komende jaren in ieder geval 60 % van de te vervangen armaturen LED-proof te realiseren. Wanneer het prijsverloop de volgende jaren daartoe aanleiding geeft, kan dit alleen maar meer worden. We hebben het dan over vervanging van een kleine 500 armaturen per jaar, waarvan er gemiddeld 300 bestemd zullen zijn voor LED verlichting.

Bewust met energie
We willen een gemeente zijn die bewust omgaat met zijn energie. Toepassing van LED verlichting hoort daar absoluut bij!

Bron: Gemeente Pijnacker-Nootdorp

Reacties zijn gesloten.