Ko Hartog vervangt lantaarnpalen door LED-verlichting

Dokkum- Aan de Rondweg in Dokkum Ko Hartog  gestart met het vervangen van oude lantaarnpalen door exemplaren met LED-verlichting. Er is vorig jaar met succes een proef gedaan op de Dongeradyk in Dokkum. Daar werd niet alleen de verlichting vervangen, maar werden ook een aantal lichtmasten opgeruimd.

Eerder werden als proef aan de Rondweg-Noord lampen vervangen door LED-verlichting. Ook die proef slaagde. De kosten voor het vervangen van de verlichting worden geschat op ongeveer een half miljoen euro, maar die kunnen binnen negen jaar tijd worden terugverdiend.

2016vervangenverlichting

 

In 2016 wordt een Europese aanbesteding gehouden voor 1000 armaturen. Het gaat voor een deel om de verlichting op doorgaande wegen die de komende drie jaar wordt vervangen. Alle lampen blijven branden gedurende de nacht op een lagere sterkte na 22.30 uur tot 6.00 `s ochtends.

De nadelen van de huidige SOX-verlichting zijn onder andere dat het kwiklampen zijn – en dus slecht voor het milieu wanneer ze stuk zijn – met een beperkte levensduur en voor veel lichtvervuiling zorgen. Het stroomverbruik wordt met de nieuwe exemplaren teruggedrongen van 55 watt naar 18 watt per lamp.

Bron: www.in-dokkum.nl

 

Reacties zijn gesloten.