Gemeente Tytsjerksteradiel verduurzaamt SOX-verlichting met LED vervanger

Tytsjerksteradiel – Eind 2017 is de openbare verlichting van de gemeente Tytsjerksteradiel grotendeels voorzien van duurzame led-verlichting van SALED. Binnen een paar maanden tijd zijn 1915 conventionele lampen omgebouwd naar led-lampen. Vanwege een daling van het energieverbruik weet de gemeente de CO2-uitstoot te reduceren.

Door het verminderen van het energieverbruik zal de gemeente daarnaast gaan besparen op energiekosten. Het project brengt de gemeente dichterbij het behalen van de in het landelijk energieakkoord vastgestelde verduurzamingsdoelstellingen. Een deel van de 1915 conventionele lampen betrof de zogenaamde SOX-lamp. Led-verlichting is vele malen zuiniger dan deze traditionele lamp en zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot. De SOX-lampen zijn dan ook vervangen door zogenaamde Saled-LED LS-S.

Energiebesparing
Afvalstoffen die doorgaans vrijkomen bij het opwekken van energie – zoals CO2 – hebben een slechte invloed op het milieu. De maatregelen die installateur heeft getroffen zullen jaarlijks leiden tot een forse energiebesparing. Er zal minder energie worden opgewekt, doordat het energieverbruik zal gaan dalen. Hierdoor zal de CO2-uitstoot – naar schatting – worden gereduceerd met 57.128 kg per jaar. Door de daling van het energieverbruik zal de gemeente daarnaast fors gaan besparen op energiekosten. De gemeente Tytsjerksteradiel is tevreden met dit beoogde resultaat en hoopt in de toekomst meer te kunnen bijdragen aan een beter milieu.

kleurtemperatuur
De gemeente Tytsjerksteradiel kiest voor led-verlichting met een kleurtemperatuur van 2200K. Led-lampen met deze kleurtemperatuur hebben een erg warme kleur. Hierdoor lijkt deze verlichting zeer veel op conventionele verlichting. Deze kleurtemperatuur wordt vaak gebruikt in de openbare verlichting, het energieverbruik is laag en de lichtopbrengst hoog.

Reacties zijn gesloten.