Gemeente Texel eind 2015 geheel energieneutraal verlicht

Texel – Eind 2015 bestaat alle openbare verlichting van Texel uit duurzame LED-verlichting.  De energie die voor deze verlichting nodig is, wordt duurzaam opgewekt. Hiermee is Texel de eerste gemeente in Nederland waarbij alle openbare verlichting energie – 0 is.  Gemeente Texel wil energieneutraal worden. Een groot deel van de openbare lichtinstallatie en masten is aan vervanging toe. Dit was voor de gemeente aanleiding om na te gaan hoe de openbare verlichting beter kan en waar bespaard kan worden. Daar blijken veel kansen te liggen.

Door het plaatsen van LED-verlichting in combinatie met dimmen en op een aantal locaties het verwijderen van verlichting, kan maar liefst twee derde op het huidige energieverbruik voor verlichting bespaard worden. De overige energie die nog wél nodig is voor de nieuwe LED-verlichting, wordt straks duurzaam opgewekt.  Dit betekent een besparing op energiekosten en onderhoud, een bijdrage aan een betere leefomgeving, nachtelijke duisternis en een duurzamer Texel. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Noord Holland en het Waddenfonds.

In overleg met dorpscommissies, ondernemers, Veilig Verkeer Nederland en belangengroepen zijn alle locaties onder de loep  genomen. Plekken waar de veiligheid vergroot moet worden, worden beter verlicht. Daar waar geen of minder verlichting nodig is, wordt er minder verlicht. De traditionele verlichting verdwijnt, nieuwe energiezuinige verlichting komt terug. Ook komt er op een aantal locaties dynamische verlichting, dit betekent dat de verlichting feller gaat branden als er mensen lopen en weer minder fel als er niemand loopt. Dit zal voornamelijk in de uitgaansgebieden worden toegepast.

Voortgang

Op de website texelgeeftenergie.nl informeert de gemeente over de voortgang. Je leest er bijvoorbeeld meer over de planning: wanneer en waar de de verlichting vervangen gaat worden en welke consequenties dat heeft  als bijvoorbeeld  tijdelijke afzetting van de straat of langer donker dan gebruikelijk.

Bron: gemeente Texel

Reacties zijn gesloten.