Elektrische auto op lantaarnpaal

AMSTERDAM – Sommige vindingen zijn geniaal in hun eenvoud, maar je moet er maar opkomen. Neem nu dit initiatief van Eneco, Sapa Pole Products en ontwerpbureau Mango: een oplaadpunt voor elektrische auto’s dat aangesloten wordt op een lantaarnpaal.

Eneco en Sapa Pole Products hebben een oplaadpunt voor elektrische auto”s ontwikkeld dat eenvoudig op een lantaarnpaal geïnstalleerd kan worden. Zo gebruik je dus het bestaande elektriciteitsnet en kun je snel en kosteneffectief veel laadpunten aanleggen. Volgens de initiatiefnemers is de NRGSPOT-Light een ideale oplossing, omdat er in Rotterdam alleen al zoals 100.000 lichtmasten staan, veelal dicht bij parkeerplaatsen. Bezitters van een OV-chipkaart kunnen gebruik maken van de laadpunten door hun pas bij het kastje te houden. Ook is identificatie en betaling door middel van SMS mogelijk. Omdat het laadkastje een doorontwikkelde versie van een reeds bestaande laadpaal is, is de techniek relatief goedkoop en makkelijk te produceren.

Toch kan het systeem niet zomaar op elke lantaarnpaal worden geschroefd. Er moet extra bekabeling worden aangelegd en er is een externe module nodig die het laadsysteem aanstuurt. Of het systeem een succes wordt hangt volgens de initiatiefnemers afhankelijk van de markt voor elektrische auto’s. Als er meer elektrische auto’s worden verkocht, zal de vraag naar laadpunten meegroeien en is deze technologie interessant, zo denken de bedenkers.

Reacties zijn gesloten.