Eerste openbare verlichting op gelijkspanning

Vijfhuizen – Op dinsdag 21 oktober is de nieuwe openbare verlichting gevoed door gelijkspanning op bedrijventerrein De Liede in Vijfhuizen op een feestelijke manier in gebruik gesteld. Afvalzorg heeft hiermee een primeur; dit is het eerste moderne en duurzame gelijkspanningsnet in Nederland dat op een bedrijventerrein is geïnstalleerd.

Duurzaam
We zijn ons bewust van onze verantwoording voor het milieu en de omgeving. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook verankerd in de manier waarop we als bedrijf handelen. Bert Krom, directeur van Afvalzorg, licht toe: “We zijn altijd op zoek naar innovatieve en duurzame oplossingen. Ook bij dit project hebben we diverse belangen afgewogen en kwamen we op een positief resultaat voor zowel het milieu als voor Afvalzorg. We zijn er dan ook trots op dat we het eerste bedrijventerrein zijn waar de openbare verlichting wordt vervangen door duurzame led-verlichting gevoed door gelijkspanning. De oude verlichting had een verbruik van 90W maar de nieuwe led-verlichting slechts maximaal 60W. Op elk gewenst moment kan de verlichting gedimd worden naar 20W. Hierdoor verbruiken we 71% minder energie waardoor de CO2-uitstoot op jaarbasis met 11.559 kg omlaag zal gaan. Bovendien is het mooi en prettig licht.”

Licht op maat door gelijkspanning
“De led-verlichting op gelijkspanning kan heel goed gedimd worden zonder dat dit ten koste gaat van de lichtkwaliteit”, legt Geert Meijer, directeur van CityTec, uit. In geval van een calamiteit of bij bedrijvigheid kan het lichtniveau dan weer met een druk op de knop worden verhoogd.” Dit werd gelijk gedemonstreerd bij de officiële openingshandeling door dhr. John Nederstigt, wethouder van de gemeente Haarlemmermeer. Namens de provincie Noord-Holland was gedeputeerde Jan van Run aanwezig. Zowel de gemeente als de provincie waren nauw betrokken bij dit project en hebben het mede mogelijk gemaakt.

Bron: Gelijkspanning.org

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.