Internet wordt steeds intensiever gebruikt. Daardoor ontstaat steeds meer behoefte aan snellere verbindingen om steeds grotere hoeveelheden data uit te wisselen. Deze ontwikkeling wordt ook nog eens gestimuleerd door de opmars van het ‘Internet of Things’ (IoT). Hierbij zijn steeds meer ‘slimme apparaten’ (van slimme smart city lichtmasten, verkeerslichten en koelkasten tot je thermostaat in de woonkamer) straks verbonden met internet.
Om dit mogelijk te maken, wordt tot 2025 het mobiele 5G-netwerk uitgerold als opvolger van 4G. Het nieuwe netwerk is sneller omdat het werkt op een hogere frequentie. 5G is ongeveer honderd keer sneller dan 4G (datasnelheid stijgt van 100 megabit per seconde tot wel 10 gigabit). Hiervoor zijn alleen wel veel meer zendmasten en antennestations nodig, want een hogere frequentie heeft een kleiner bereik.
5G-antennes hebben een bereik van ongeveer tweehonderd meter (zie ook dit artikel over 5G met filmpje). Daarom gaan providers veel meer antennes plaatsen. Zeer interessant hiervoor zijn lantarenpalen en andere lichtmasten, die toch al in de openbare ruimte staan. Hierdoor wordt 5G op lichtmasten de komende jaren een belangrijk thema.

Wat betekent openbare verlichting met 5G antennes voor gemeenten?
De plaatsing van 5G op lichtmasten heeft grote impact op gemeenten en het beheer van de openbare verlichting. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de uitrol en daarna bij het beheer van lichtmasten met 5G-antennes. De Telecomwet verplicht gemeenten om kleine antennes op openbare gebouwen, lantaarnpalen en ander ‘straatmeubilair’ toe te staan.
Hierdoor ontstaan (civiel)technische uitdagingen (bijvoorbeeld lichtmasten aanpassen) en nieuwe vraagstukken rond het beheer van openbare verlichting, bijvoorbeeld met LMS. Want een lichtmast mét 5G-antenne moet bij schade waarschijnlijk veel sneller vervangen worden. Ook kan het gebeuren dat investeerders openbare lichtmasten willen overnemen. Maar wat betekent dat voor een gemeente of andere beheerder van openbare verlichting? En hoe moeten zij met dit soort aanvragen omgaan?
Bron: NLI