Almere gaat zelf de straatverlichting schakelen

ALMERE – De gemeente Almere gaat het komende half jaar ervaring opdoen met een nieuw schakelsysteem voor de openbare verlichting. Met dit nieuwe systeem, FlexOVL, kan de gemeente zelf bepalen hoe laat de verlichting in een wijk aan- en uitgaat.

Zo kan de straatverlichting vroeger ingeschakeld worden als dat bijvoorbeeld de veiligheid ten goede komt. De gemeente krijgt met het nieuwe systeem meer regie en kan energie besparen door slimmer te schakelen. Nu wordt de openbare verlichting in het hele gebied van netbeheerder Liander centraal aangestuurd. Het huidige systeem is inmiddels verouderd, geeft steeds meer storingen en wordt in onderhoud steeds duurder.

Alle meters in de openbare verlichting zijn vorig jaar al vervangen door zogenaamde slimme meters. Meterstanden kunnen op afstand worden uitgelezen zodat er beter kan worden gestuurd op het energieverbruik. Samen met FlexOVL krijgt de gemeente zo zelf de regie en kan door slimmer te schakelen en het energieverbruik te monitoren energie besparen.

Testfase
De test loopt tot halverwege 2015. Tijdens die testfase kan het voorkomen dat de verlichting in de wijk iets eerder of later aangaat dan in de omliggende wijken. Ook kan het voorkomen dat de verlichting overdag even aangaat.

Reacties zijn gesloten.